Llombai, seu del patrimoni Borja

Una gran notícia en un gran any. Si el passat 10 d’octubre de 2021 es va celebrar l’inici de l’Any Jubilar San Francisco de Borja, amb Llombai sent una de les principals seus, ara el municipi del Marquesat pot congratular-se amb la confirmació que serà una de les seus guardianes del patrimoni d’esta figura històrica. Concretament, el passat 15 de gener es va iniciar una gran exposició amb més de trenta peces importants de qui va ser Marqués de Llombai, com a relíquies, pintures, gots sagrats, llibres o busts. Així, des de l’Ajuntament s’ha decidit que esta exposició continue oberta permanentment al públic a Llombai, més enllà de la finalització de l’Any Jubilar. Les incògnites sobre l’emplaçament final continuen obertes, però el consistori maneja com a primera opció el claustre del Convent dels Dominics -en propietat de l’Església, però gestionat per l’Ajuntament-.

L’alcalde, José Forés, justifica l’elecció de l’emplaçament: “És el lloc ideal, ja que l’edifici en si és un monument de gran valor històric i va ser construït per San Francisco de Borja en 1544”. La incògnita són les condicions i barreres legals que pot posar l’administració a l’hora d’autoritzar este emplaçament com a seu del museu, al ser un edifici històric. Per a això, l’equip de govern local calcula la inversió d’un milió d’euros per al seu condicionament, ja no sols del claustre -zona en la qual se situarà el museu- sinó que es planeja que tot l’immoble siga un museu en si mateix. Fins i tot s’habilitarien zones originals, com les cel·les i habitacions, de l’època en la qual convivien els monjos: “Ens agradaria deixar-les tal com eren en eixos moments, perquè la gent tinga l’oportunitat de comprovar com era la vida dels religiosos en l’època”, reconeix l’alcalde.

La següent alternativa que maneja l’Ajuntament, en cas de la impossibilitat de situar el museu en el claustre, seria la de l’antic celler de l’església, situada a tan sols 50 metres del primer emplaçament. Un lloc que en l’actualitat sí que té un paper important en el sector cultural i patrimonial de Llombai en recollir algunes exposicions i activitats. Com a última opció, l’equip de govern considera la possibilitat d’emplaçar el museu del patrimoni Borja en un altre edifici públic, encara que esta seria l’última alternativa possible.

caValencià