L’Ajuntament homenatja a Milagros Espert, una de les defensores eternes del patrimoni de Llombai

Aprofitant la inauguració de l’obra de rehabilitació dels claustres del Convent dels Dominics, Llombai va retre homenatge a una de les seues personalitats més il·lustres: Milagros Espert (1903-1996), una ciutadana del municipi que, durant tot el segle XX va lluitar per la conservació del patrimoni històric i cultural del poble, encara que residia a la ciutat de València. Tal va anar així, que, l’any 1973, va ser reconeguda com a Filla Predilecta de Llombai i, anys més tard, en 1978, se li va posar el seu nom a un carrer del municipi, sent, així, la primera figura, en vida, a tindre un carrer amb el seu nom.

El seu treball sempre va tindre com a objectiu posar a Llombai en un lloc destacat de la història de la Comunitat Valenciana i, per això, part de les seues actuacions es van destinar a la recuperació d’emplaçaments i mobiliari de notable trajectòria. Va contribuir a la renovació de l’Església municipal i la va dotar de bancs perquè les persones assistents pogueren asseure’s. També va aconseguir restaurar la vidriera de l’església, després que fora destruïda per un vendaval de vent. A més va evitar la desaparició de l’antic Convent de Sant Francesc de Borja, mediant en la recuperació del seu claustre. Després de molts tràmits administratius, va aconseguir, en 1964, que la Santa Seu proclamara a la Verge del Rosari com a patrona canònica de Llombai. Milagros Espert va morir a l’edat de 93 anys, deixant tot un llegat de lluita per a tots els ciutadans i ciutadanes de Llombai i marcant el camí per a posar en valor tota la història que espera el nucli urbà d’este municipi.

caValencià