El Mercat Renaixentista dels Borja torna a Llombai dos anys després

Torna un dels esdeveniments claus de la cultura i la festivitat valenciana: el Mercat Renaixentista dels Borja a Llombai, que tindrà lloc del 20 al 22 de gener. Durant tres dies, la localitat s’omple d’història, en un viatge al passat, al qual assisteixen cada any milers i milers de persones. El mercat comptarà amb més de cent llocs recreatius en el barri antic, amb representacions, cercaviles, exposicions eqüestres, un campament militar i moltes altres activitats per a tota la família, en la que representa la vintena edició del Mercat. A més, també està previst que es munte un gran campament militar, possiblement la recreació històrica més important del territori valencià. L’Ajuntament ha encarregat l’organització a la Fragua de Vulcano, que es va encarregar en la primera època del Mercat, en els primers anys de la dècada dels 2000.

Si es fa una mirada a la programació, el divendres 21 serà l’obertura de la Recreació i Mercat Renaixentista dels Borja, i durant el dia hi haurà diferents activitats musicals com cercaviles i concerts, amb animals, com exhibicions de falconeria, literàries, com Ashdrog, l’arbre contacontes o espectacles com el Foc dels Orcos, un espectacle amb foc i circ que tancarà la jornada. Pel seu compte, al dia següent, el dissabte es tornarà a tindre una jornada completa, a les 11 del matí serà la inauguració oficial del mercat. Música, literatura i espectacles seran protagonistes durant tot el dia. S’estrenen les justes renaixentistes a cavall en honor a la família Borja i se sumen altres activitats com “El bosc encantat”, “Els banderers d’Itàlia”, “Romancers de l’època”, “La visita de Donya Lucrecia”, “Sons de l’època”, “Música i sons de Marràqueix” o “Els Oroborus” entre d’altres. El dissabte es tancarà amb un espectacle anomenat “Phyros. Foc i passió Borja”.

Per la seua part, el diumenge serà la jornada de clausura del mercat, que obrirà les seues portes a les 10:00 hores. Durant la primera part de la jornada hi haurà diferents espectacles musicals, sobre literatura i sobre fets històrics. La jornada matinal es tancarà amb la cercavila musical a partir de les 14:00 hores. La segona part del dia tindrà com a començament l’espectacle musical “Els músics del Marqués”. Els espectacles continuaran sent protagonistes durant la resta de la vesprada/nit i Gran Format, La crida dels orcs i la cercavila musical de fantasia serviran per tancar un certamen que enlluernarà el públic durant tot el cap de setmana.

A més, s’han organitzat diferents concursos per aconseguir la participació de la ciutadania. Per exemple, un concurs fotogràfic a Instagram, amb un premi de 100 €. També un concurs de pintura infantil que es realitzarà el diumenge 22 de 11:30 a 13:00 hores. El premi és un lot de productes infantils. Poden participar xiquets i xiquetes de 4 a 12 anys i la inscripció és gratuïta al mercat, entre les 11:00 i les 11:30 del diumenge. També hi haurà un concurs de  decoració de balcons. Poden participar persones amb residència dins els carrers i les places del recorregut del Mercat Renaixentista de Llombai. La inscripció és gratuïta, enviant un correu a comunicacio@espectaculosamb.com indicant les dades del titular de la casa i la direcció.

Per la seua part, hi haurà un concurs a la millor tapa reinaixentista i podrà participar qualsevol establiment de restauració ubicat al recorregut del mercat

Un concurs d’aparadors comercials tindrà un premi de dinar o sopar per a 4 persones en una taverna del mercat. Per últim, un concurs de vestits se realitzarà el 21 de gener, a les 12:30 hores, participant en una desfilada dins del recorregut del Mercat Renaixentista de Llombai.

caValencià